Szél Bernadettnek kiadták az adatokat: Minden negyedik áldozat valamilyen szociális intézmény lakója volt

Megosztás

Hosszas levelezés után az országos tiszti főorvos kiadta a szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási adatait Szél Bernadettnek. A független országgyűlési képviselő úgy kommentálta a Facebook-oldalán közzétett statisztikákat, hogy azok a „legkiszolgáltatottabb honfitársaink tragédiáját mutatják”.

Az adatsorokból (Google Drive), amelyet a politikusnak küldtek, kiderül, hogy a járvány első hullámában (tavaly június 30-ig) 34 szociális, valamint 7 egyéb intézményben (hajléktalanszállón, gyermekotthonban, munkásszállón) ütötte fel a fejét a fertőzés. Az előbbi intézményekben 6565 gondozott közül 920-an fertőződtek meg az új koronavírussal, közülük 140-en elhunytak. Az egyéb intézményekben lakó/gondozott 1031 ember közül 44-nél mutatták ki a fertőzést, amely egy halálos áldozatot követelt.

A második hullámban országszerte 891 szociális intézményben, valamint 149 egyéb intézményben jelent meg az új koronavírus. Az előbbiekben 23 848-an kapták el a fertőzést, és 3512-en haltak bele az általa okozott betegségbe, a Covid–19-be, az utóbbiakban pedig 1475-en fertőződtek meg, és 87-en hunytak el.

Ez azt jelenti, hogy március 5-ig a járvány összes áldozatának (15 765) 23,7 százaléka, azaz nagyjából minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt.

A táblázatok a szociális otthonokban dolgozókról szóló adatokat is tartalmazzák, így kiderült, hogy az első hullámban közülük 5-en, a másodikban 13-an vesztették életüket, így a járvány kezdete óta összesen 18 idősotthoni gondozó hunyt el. Az első hullámban 137 dolgozó fertőződött meg, a másodikban pedig 8273.

A politikus az adatok ismertetése után megjegyezte, hogy van, ahol kevesebb elhunytat jelez a most megküldött táblázat, mint egy korábbi. Az egyik budapesti otthonban a 14-i adatok szerint még 21 elhunytat tartottak számon, márciusban viszont már 16-ot.

„Innentől kezdve számos új kérdésem van, de azt feltehetően megint 90 nap múlva fogják megválaszolni”

– tette hozzá Szél Bernadett.

via HVG

Kapcsolódó cikkek